Bence evde seramik yapılır. Bence kelimesi gereksiz aslında. Ben evde yapıyorum çünkü.
Ne haltlar karıştıracağımdan bihaber evsahibemiz, evimize kendi kadar huzurlu bi kış bahçesi yapmış. (temkinli olmak lazım. Olur ya bu yazıyı okur :) ) İşte ben o kış bahçesini atölye olarak kullanıyorum. Yaklaşık 14 metrekarelik bi oda diyebiliriz.
Alet edevata değinerek bşlayacak olursam; 'sonu yok' ile bir çırpıda bitiririm o cümleyi. Bi torba çamur, ebeşuar, kalınlık belirleyici çıtalar, merdane, pamuklu bez, su, sır, fırça ile başladığınız hevesinize sonu gelmez bir ekipman zinciri eklenecektir zamanla.
Başlangıçta, çamuru şekillendirmek için, uygulamalı, interaktif, yorucu ama eğlenceli bir eğitimden geçmeniz 'bence' gerekir. Nasıl yoğurulmalı, hangi alet nerde kullanılmalı, çamur ne kadar yumuşak olmalı, nasıl eğilip bükülmeli, nasıl yapıştırılmalı gibi el melekeleri 'kendi tabak çanağımızı yapma hevesimiz' ile birlikte yüklenmiş olarak gelmiyor çünkü.Ama bi alternatifiniz de yok diil. Youtube!
Çağ atlatan Youtube! 'Ben bunu yapamam devri'ni kapatıp, 'ben bunu denerim devri'ni açtı kendisi, Ben minnettarım şahsen. Evde saç kurutma makinesi çalışmasa kanal bulup, yetkili servisten önce, ben tamir etmeye kalkıyorum. Çünkü neden kalkmayayım? Kanal, yetkili servisin kanalıyken? Servise götür, formu doldur, teslim et, takip et , takip et, takip et, takip et..... Tamam artık vazgeç sürecinden daha sonuç odaklı bir deney. Hangimiz bana daha çok inanıyor ya da hangimiz daha üşengeç orasını bilemeyiz.
Tamam, yeni bir saç kurutma makinesi aldığımızı hepiniz öğrendiğinize göre konumuza dönebiliriz. Aklınıza gelecek hemen her konuda bir youtube kanalı varken, seramik ile ilgili bi kanal olma mı hiiiç? Tabbbiki var. Benim ise, bir youtube kanalım yok, açmaya da niyetim yok. Herşeyi deneyebileceğim konusunda ısrarlı merakıma rağmen, bu konuya vakit ayırmayışım Allahın sizi koruduğu anlamına geliyor. Ben 'videomuza başlamadan önce kanalıma abone olun' ricasını yarıda kesip konuya dalanlardanım. Siz de direk konuya dalıp, 8-100 kere aynı videoyu izleye izleye yapabilirsiniz. Ama abone olursanız daha işlevsel olabilir. Onu da bilemeyiz. Bu biraz anlatılanla yetinebilmek ile ilgili. Sorsanız videoya, yanıt alamıyorsunuz. Siz çamurunuzla bakışırken, o çoktan 'burda yapılmışı var' kısımına geçmiş oluyor. Ama pes etmeyin, bi dünya kanal, bi dünya yazılı bilgi var internette. Deşip sorunuzun cevabını bulmanız mümkün. Buldukça okuyup alt yapınızı geliştirebilirsiniz zamanla.
Ben youtube ile başlamadım. O zamanlar kanal olmadığından diil. Youtube olmadığından. Ben çocukluk yazlarımı dayımın çini seramik atölyesinde geçirdim. Orda kaptıklarımı geliştirmek için ders aldım sonra. Dersin yetmediği yerler oldu, bildiklerimin yetmediği yerler hala oluyor. OOO neler yapıyorum o durumlarda bi bilseniz :O . 3/5 denemeyi aynı anda yapıp sonuç beklemekten, bir de şurayı okuyayımdan tutun da bu kesin biliyodurların başını şişirmeye kadar gidiyor o kısım. Köşesine çekilmiş ustaların pandemisine renk kattığım oldu bu sene.
Çamurla tanışma aşamasını bi kurs ile geçerseniz, evde yapıp yapamayacağınızı net olarak anlamış olursunuz. Ama accayip bi süreçten geçiyoruz. 'Ben videodan ekşi mayalamış insanım. Sen bi anlat da ben o kararı kendim veririm' diyorsanız devam ediyorum ben?
Bi kere pis bi iş. Kirli yani. Tozdur, çamurdur, balçıktır. 'Kronik olarak 5 dakikada bir her yeri kolonya ile ovuyorum. Bana koymaz' derseniz devam okumaya. Bir sağlam masanız olmalı. Genelde mermer olurlar ama ben ahşap bir masa kullanıyorum. Dünya anlayışlısı Alkım'ın marangozluğa giriş masasına bi gece ansızın el koydum. (eşim olur ve kesin okur buraları, onu da hoş tutmak lazım :O) Çamur açmak, hamur açmak gibi oklavalık bir iş diildir. Daha çok sille tokat girişmeniz gereken durumları da içinde barındıran merdaneli bir güç gösterisidir. Çünkü bazen çamur olması gerekenden daha sert, daha kuru çıkar. Ya da tam saramazsınız o kurur. İşte o durumlarda masanızın sapasağlam elinizin altında durması önemli. Masa konusu da tamam olduğuna göre çamur alalım şimdi. Aşağılara bi yere,çamuru nerelerden bulacağınızı eklemeye çalışayım.
Evde kalıyoruz hazır, sabbahlara kadar videoları izlediniz, o bardağı şekillendirdiniz, yavaş yavaaaaş çatlamadan kuruttunuz. Seramik fırını zamanına geldiik..
Bardağı alıp çamura bağlı olarak 900-1300 derececelerde bi 8/9 saat kadar pişirmeniz gerekiyor. Evdeki ankastre tüm sıcaklığına rağmen buna yeteri kadar sıcak bakmaz. . Ama artık hemen yer yerde seramik kursu haliyle de fırını var. Çevrenize bi sorun onu sizin pişirecek bi yer bulabilirsiniz. O bulduğunuz konumu kaydedin. Bi daha gideceksiniz çünkü. İlk pişirim sonrası artık bardağınız çamur diil. Bisküvi halini aldı. Biraz da sırlama videosu seyredeceğiz şimdi. Sırları nereden bulacağınızı da eklerim ben kısmetse. Gıdaya uygun olmalarına dikkat edin. Üstünde ne kadar diyosa o kadar kat uygulayın. Ne eksik ne fazla. Sonra bi daha fırına. Artık o bisküvi dil, bir bardak oldu. Güle güle kullanın. Kullandıkça da beni diil de kendinizi hatırlayın. Güzel oluyor :)
Bazı çamurlu sırlı linkler;
https://hanterra.com/seramik.html
https://www.refsan.com.tr/camur
Blogtaki yazilari okudum okuyorum. Ben bu el emegi goz nuru ise sonsuz saygi duydum. Zanaat zor iş. Aylardır hep bakıp yok ya dediğim vazgeçtiğim ama gördükçe içimin kıpır kıpır ettiği daha önce bikac kere araştırıp bu işin evdeki fırında olmayacağını anladığında tekrar birakisim..... bide babam nevşehirli çamurun yerinden geliyorum ama sağolsunlar 1 kere denemisligimiz yok. Gurbet kuşuyuz baba memleketine gezmeye bile nadir gideriz. Aydın Didimde yaşıyorum. Size çok yakınım aslında. Bu işi yerinde görmeyi, naptiginizi izlemeyi, denemeyi, çok isterdim. Eğitim verip vermediginizi merak ettim. Bu işin eğitimini almayı, bulunduğum yerde yok (ama hayal sadece ) bi yer açmayı, ogretmeyi üretmeyi çok isterdim. 2 çocuk annesiyim okul kantini isletiyorduk malum okullar mart 2020den beri kapalı. Yanı okullar bir açık bir kapalı ama kantinler hep kapalı. Umarım yoğunluğumuz arasında bu mail dikkatinizi çeker.
Sevgiler